AUSTRALIË   REISVERSLAG   2011

 

Zondag  17 juli en Maandag 18 juli 2011 - Amsterdam – Hong Kong – Sydney
Rond 09:00 uur zijn de koffers in de auto geladen en we gaan op weg naar Schiphol. Hier laten  we eerst de reistas van Harry sealen, daarna  bagage afgeven. Daarna koffie met familie en rond 12:00 uur  langs de zeer vriendelijke douanecontrole. We kopen diverse tijdschriften voor de eerste dagen van de vakantie en mijn dwarsligger-leesboeken zitten al in de koffer, maar ook de nodige shag want het blijkt men AUD 35,= betaalt voor 50 gram Drum.  Iets na tweeën vertrekt het vliegtuig van Cathay Pacific naar Hong Kong. De 12-uur durende vlucht valt niet tegen ondanks de turbulentie, waar we af en toe behoorlijk last van hebben. In Hong Kong hebben we een tussenstop van 2-uur. De vlucht naar Sydney duurt totaal 9 uur maar lijkt veel langer te duren dan de eerste vlucht; slapen lukt ook niet. Bij aankomst in Sydney moeten we lang wachten op de koffers. Bij de bagageband loopt iemand van de douane met een speciaal getrainde hond, hij duwt even op alle koffers en laat de hond overal ruiken. Dit hebben we ook al op TV gezien, want in Australië zijn ze erg streng; men mag helemaal niets meenemen zoals etenswaren, maar ook geen zaden aangezien men bang is voor inkomende ziekten. We sluiten aan in de rij en worden verwezen naar ’n zeer aardige dame en zij vraagt of we iets hebben meegenomen zoals etenswaren of snoepjes of iets wat van hout is gemaakt. Na onze ontkenning kunnen we doorlopen. Buiten gaan we op zoek naar een taxi om ons af te laten zetten bij het hotel, waar we rond 22:00 uur aankomen. Nadat we de koffers hebben weggezet op de kamer gaan we op zoek naar de bottle shop, waar de alcoholische dranken  verkocht worden. Rond 23:30 uur gaan we slapen, want dat kunnen we wel gebruiken.

AUS 1-01

Dinsdag 19 juli 2011 – Sydney
Bij het opstaan rond 08:00 uur zien we een stralend blauwe lucht buiten met een mooi zonnetje, maar het blijft toch winter want het is 16 graden en er staat een behoorlijke wind. Het eenvoudig typisch Engels ontbijt gebruiken we in het hotel. Vandaag gaan we Sydney bekijken met de Hop on – Hop off Sightseeing Bus, je krijgt zo een allereerste indruk van de stad en we hoeven niet zelf te zoeken waar we heen willen. Kosten voor een 24-uurs kaart is $ 35,- p.p.

Onze allereerste stop is bij het Opera House. In een heerlijk zonnetje lopen we naar het Opera House en maken eerst foto’s van Harbour Bridge, waarop we diverse groepen op de bovenste brugboog zien lopen. Het dak van het Opera House schittert in de zon, het bestaat uit witte kleine tegeltjes en momenteel wordt een inspectie uitgevoerd om te zien of er nog iets los zit want je moet er niet aan denken dat tegeltjes loslaten en naar beneden vallen. Van alle kanten hebben we foto’s gemaakt. Het valt op dat de mensen heel verschillend zijn gekleed, de een draagt een dikke winterjas met das en muts, dus heel winters en daarna zie je iemand lopen in een capri broek met een T-shirt; dus heel zomers.
Nadat we weer op de bus zijn gestapt krijgen we een deel van Sydney te zien, komen door we wijk Hyde Park Barracks met z’n prachtig historische gebouwen en door de wijk Paddington met z’n oude rijtjeshuizen met prachtig ijzeren balkonhekwerken en stappen uit bij het Maritiem Museum. Bij McDonald’s gaan we even zitten voor een kleine hap en zien hier veel meeuwen maar ook de Ibis, ze lopen gewoon op tafel op zoek naar voedsel.
AUS 1-02

Daarna verder langs de Chinese Tuin richting Maritiem Museum. Hier liggen in de haven een torpedojager ‘de Vampire’ uit 1959 en een replica van het houten zeilschip de Endeavour, de boot waarmee kapitein James Cook over de wereldzeeën heeft gevaren.
Hierna komen we bij de Welcome Wall, dit is een muur met de namen van de mensen, welke per boot naar Australië kwamen. Op de muur staan verschillende schepen met hun passagiers en we gaan ook zoek naar de namen van familie, waarvan het gezin waarschijnlijk rond 1952 naar Australië is vertrokken en daarna verhuisd naar Perth; maar we vinden ze niet.

Hierna lopen we naar de Fish Market, het begint zachtjes te regenen en in de markthal wordt de  prachtig uitgestalde vis verkocht in diverse winkels; maar waar ook gelegenheid is voor het eten van een visje en daar wordt dan ook veel gebruik van gemaakt.

Nadat we weer in bus zitten geeft de chauffeur aan dat we kunnen overstappen op de bus richting Bondi Beach en dit gedeelte willen we ook wel zien. De chauffeur van de Bondi bus vertelt dat zijn opa een van de gevangene was, die van Engeland naar Australië werd gedeporteerd en daarna krijgen we verhalen te horen over het pensioen en over de vakbond in Australië, maar ook over z’n kinderen; dus z’n hele hebben en houden worden uit de doeken gedaan. Een mooie route langs Bondi Beach en zo zien we weer een andere kant van Sydney met steeds mooiere en grotere huizen. We stappen even uit bij Bondi Beach; dit is een zandstrand waar men volop aan het surfen is. Rond 17:00 uur komt de bus en krijgen tijdens de busrit een mooi uitzicht op Sydney met de Harbour Bridge; daarna begint het te regenen en rond 18:00 uur zijn we op het eindpunt van deze route: het Centraal Station. We krijgen te horen dat de andere City Bus na ’n klein kwartier aankomt en we wachten dus maar, in de tussentijd gaat het erg hard regenen en ook is het nu erg donker geworden, maar ja het is winter dus vroeg donker. Wanneer we de moed bijna opgeven komt de bus in zicht maar de buschauffeur vertelt dat hij nog ’n paar haltes verder rijdt en daarna stopt voor deze dag. Dus moeten we gaan lopen of eventueel bus 311 of anders de trein nemen. Omdat het niet mogelijk is om in de bus kaartjes te kopen gaan we met de trein naar King Cross Station  - het minimale tarief voor enkele reis in het centrum is AUD 3,20.
Na het verlaten van het King Cross Station komen we op weg naar het hotel langs een gezellige kroeg / café waar we wat gaan drinken en eten. Het is in Australië de gewoonte je bestelling bij de bar door te geven, te betalen en daarna wordt de bestelling gebracht: een heerlijk gegrilde steak. De regen is iets minder geworden maar de wind meer. Gelukkig zijn veel winkels voorzien van een overkapping en hierdoor zijn we niet gelijk helemaal nat, maar toch de volgende keer ’n paraplu meenemen. In de hotelkamer gelijk de airco aangezet om de kamer te verwarmen, ’n lekkere hete douche nemen en beginnen met het reisverslag, daarna slapen in een stormachtige nacht.

Woensdag 20 juli 2011 – Sydney
Bij het opstaan rond 08:00 uur horen we de harde wind en het lijkt wel herfst – veel wind en regen; dus we blijven liggen tot 08:30 uur, aankleden en daarna ontbijten. We zien de lucht steeds lichter worden en de regen wordt ook minder.

Rond 10:00 uur bellen we met Maui, het verhuurbedrijf van de camper, om door te geven dat we morgen de camper komen ophalen.
AUS 1-03Daarna rond 10:30 uur gaan we op weg naar het Australian Museum. Tevens was er een tentoonstelling van de paradijsvogels en hun veren. Op Papoea-Nieuw-Guinea worden veel van deze veren gebruikt voor de hoofdtooi bij allerlei ceremonies. We zien  filmpjes, die laten zien dat de dans van de vogels veel overeenkomt met die van de mensen, maar ook de gebruikelijke vlinders, vogels en kevers en hier ook skeletten van allerlei dieren zoals vogels, vissen, slangen en echt typisch Australische dieren zoals de kangoeroe ( de naam komt doordat iemand ’n keer aan een Aboriginal vroeg wat voor dier is dat en doordat men elkaar niet kon verstaan zij de Aboriginal Kangoeroe, en dat wil zeggen: ik weet niet wat je bedoelt. Tevens is er een afdeling van dinosaurussen met een levensgroot skelet.

Na een kop koffie in het museum lopen we verder richting het Maritiem Museum en komen langs het Queen Victoria Building. Een prachtig gebouw aan binnen- en buitenkant met veel dure kledingzaken verdeeld over 3 verdiepingen. Er hangen een 2-tal zeer grote klokken – dus even foto’s nemen.
We lopen verder naar het Maritiem Museum. Het blijkt een zeer groot museum te zijn met zeer verschillende onderwerpen zoals de ontwikkeling van zwemkleding, de tweede wereldoorlog, het VOC gebeuren en de overtocht van allerlei Engelse gevangenen naar Australië. Ook was er een speciale tentoonstelling over Robert Scott en zijn expeditie naar de Zuidpool rond 1910. Het museum is veel groter dan we in het begin dachten en bijzonder interessant.

Buiten gekomen gaan we iets drinken en hierna zien we dat het weer flink begint te regenen en omdat we helemaal niet in de buurt zijn van een treinstation besluiten we maar om een taxi te nemen. Deze zal ons brengen naar het Sugar Mill Restaurant, waar we gisteren ook lekker hebben gegeten. De rit zal AUD 25,- kosten incl. tip en AUD 4,60 extra omdat de chauffeur de tunnel heeft genomen, de extra kosten worden goedgemaakt door de tijdwinst want het verkeer staat overal vast vanwege de spits en de regen. Nadat we weer lekker hebben gegeten bij Sugar Mill met de nodige wijntjes en bier gaan we rond 21:00 uur naar het hotel en nog steeds waait het heel erg hard en blijft het regenen. We hebben vandaag nog nooit zoveel kapotte paraplu’s zien liggen langs de kant en bij afvalbakken; allemaal kapot door de harde wind. Tijdens de taxirit horen we op de radio dat er sinds 1988 niet meer zoveel regen is gevallen in de maand Juli als tot nu toe. Dus we hebben het getroffen; maar ja over het weer heb je niets te zeggen.

Donderdag 21 juli 2011 – Sydney – Katoomba
Na het ontbijt koffer pakken, hotel afrekenen en daarna met de taxi naar Maui voor het ophalen van de camper. Bij aankomst moeten we eerst een DVD bekijken waarop te zien is hoe alles werkt, zoals water bijvullen – gas aansluiten – boiler – chemisch toilet en andere belangrijke zaken. Het is erg druk bij het verhuurbedrijf, campers worden teruggebracht en opgehaald.
Het is mogelijk om het aftanken bij het inleveren af te kopen. In eerste instantie doen we dat ook, maar wat blijkt: je betaalt een volle tank afrekenen; dus 75 liter tegen een prijs van 10% minder. Nooit doen want bij de supermarkten Woolworth en Coles krijgt men bij besteding van meer dan AUD 25,= aan levensmiddelen een kortingscoupon van 8 cent per liter, dan ben je net zo duur uit.
Rond 11:30 uur moet alles duidelijk zijn en kunnen we vertrekken. Eerst even wennen aan het links rijden; de grootte van de camper en dan hebben we nog de regen, die blijft vallen en daardoor is er ook behoorlijk veel verkeer op de weg.

Rond 14:00 uur komen we aan in Katoomba en parkeren de camper bij de Aldi en gaan op zoek naar een koffieadres, het Common Ground Café. Wanneer je dit café binnengaat, dan lijkt het net of je terug in de tijd gaat, door de kleding van het personeel, de sfeer van hout en warmte van het houtvuur, zeer vriendelijk personeel en de zaak zit helemaal vol.
Hierna even de winkelstraat doorlopen, boodschappen doen bij de Aldi, bier en wijn inkopen bij de bottle shop. Alles is hier beduidend duurder dan bij ons.

Rond 16:00 uur komen we aan bij camping Katoomba Falls. We zijn niet de enigen, er staan in totaal ongeveer 10 campers.
AUS 1-04Zoals altijd gaat er altijd wat mis: de extra betaalde zakjes voor het chemisch toilet is men bij Maui vergeten om mee te geven. De gaspitten werken niet goed en de gasboiler werkt helemaal niet want we krijgen geen warm water en Harry kan gelijk aan het klussen want er is ‘n slot kapot en hierdoor gaat de kast met het serviesgoed steeds open; dus het slot omwisselen met een ander kastje.
Alles moet nog een plaats krijgen maar we zullen onze draai wel vinden in deze camper. Volgens de receptie op de camping zal morgen het weer beter worden. We zullen zien wat de Blue Mountains ons gaan brengen. De Blue Mountains danken hun naam aan de zachte blauwachtige gloed, welke door duizenden eucalyptusbomen wordt afgescheiden. In dit Nationale Park zijn veel wandelingen mogelijk, veel watervallen te zien en rondom Katoomba is het vrij toeristisch.

Vrijdag 22 juli 2011 – Katoomba
Omdat we vergeten zijn de wekker te zetten worden we pas om half 10 wakker, dit komt doordat we pas om 03:00 uur naar bed zijn gegaan vanwege een uitzending van de Tour de France. We zien dat diverse campers al zijn vetrokken maar we doen het vandaag rustig aan. Na het ontbijt gaan we eerst bellen met Maui in Sydney vanwege problemen met oa de gasboiler. Aan de overkant van het caravanpark staat een telefooncel waar we met munten kunnen bellen. Na enige uitleg moeten we eea uitproberen met de gasboiler en Eric van Maui zal ons na ongeveer een half uur terugbellen op Harry’s mobiel; nou mooi niet en ondanks ons telefoontje in de middag hebben we in de avond nog steeds niets van hem gehoord.

Het is vandaag echt mistroostig weer; fijne maar heftige motregen en zeer laaghangende bewolking. Hierdoor is het niet mogelijk om hetgeen wat we in de planning hadden te doen; het bezoeken van Katoomba Scenic World. Maar een planning is om vanaf te wijken en dat begint dus vandaag.
Begin van de middag gaan we nieuwe bergschoenen voor Harry kopen want zijn huidige schoenen laten water door vanaf de onderkant en dat kunnen we met dit regenachtige weer niet gebruiken. Vandaar nieuwe schoenen en de oude in de kliko. Nog even wat andere boodschappen doen en hierna maar terug naar het caravanpark want het is zo mistig dat we nergens iets zullen zien. Dus een boek gepakt en verder rustig aan.
Later horen we op TV dat het meer dan 60 jaar is geleden dat het zoveel heeft geregend als de laatste 3 dagen – 282 mm - en voor de komende 2 dagen zal het waarschijnlijk hetzelfde blijven.. De temperatuur is vandaag niet veel bijzonders – overdag maar 8 graden en als we volgende dag wegrijden is het maar 3 graden.

Zaterdag 23 juli 2011 – Katoomba – Hawkesbury
Rond 08:00 uur opgestaan – rustig ontbijt – water bijvullen en hoera: het is droog. Onze buren zijn een pas getrouwd stel uit Zwitserland en zullen ongeveer 3 maanden op huwelijksreis gaan. Ze zijn begonnen op Bali, daarna Australië, dan de Cook eilanden en dan verder naar Amerika. Rond 09:00 uur rijden we weg en gaan eerst naar Echo Point om de Three Sisters te bekijken.
AUS 1-05

De Three Sisters  is een van de bekendste rotsformatie in de Blue Mountains. De rotsformatie is gevormd door erosie. Het zachte zandsteen in de Blue Mountains is vervormd door wind, regen en rivieren, zodoende zijn de toppen rond de Jamison Vallei langzaam afgesleten. Formaties zoals de Three Sisters ontstaan als water in kleine spleten in de rotsen sijpelt, waardoor de spleten langzaam groter worden. Uiteindelijk zullen de rotsformaties helemaal eroderen en zal er niets meer van overblijven. Om het toerisme te stimuleren is een legende rond de rotsformatie gecreëerd. De legende wordt onterecht verteld als een eeuwenoude Aboriginal legende. De legende vertelt dat drie zussen met de  namen  Meehni (922 m), Wimlah (918 m) en Gunnedoo (906 m) verliefd werden op drie mannen van een andere stam. Het was echter volgens hun wetten verboden met ze te trouwen. Er ontstond een gevecht. Om de zussen te beschermen veranderde een wijze ze in steen. Jammer genoeg overleed de wijze tijdens het gevecht en kon niemand ze weer terugveranderen. Bij het uitkijkpunt Echo Point  waait het behoorlijk maar het blijft droog en dat is al heel wat. Het begint wel drukker te worden want de bussen met toeristen komen eraan.

Hierna verder naar Katoomba Scenic World, het is vrij rustig wanneer we aankomen en na het kopen van een kaartje en goede uitleg gaan we gelijk door naar de Scenic Railway, het steilste toeristenspoor ter wereld van wel 52 graden en we hebben mooi uitzicht want we hebben de beste plaatsen, gelijk vooraan. We komen door een tunnel en langs grote varens. Wanneer we zijn uitgestapt dan maken we een wandeling van 50 minuten over de boardwalk en komen langs restanten van een oude kolenmijn. Het is glibberig op het houten pad, zeker door de regen van gisteren maar fantastisch om te zien. Hierna gaan we terug naar het begin punt met de Scenic Cableway.
Daarna gaan we verder met de Scenic Skyway, een kabelbaan met gondel die 200 meter over een vallei hangt en krijgen hier prachtige uitzichten over de Blue Mountains en aan de andere kant zien we de waterval van Katoomba.

Rond 12:00 uur hebben we het hier gezien en na een kop koffie en worstenbroodje gaan we met de camper op weg naar de volgende camping. Het is een prachtige route 32 via Lithgow en daarna via route 40 naar Windsor – Hawkesbury. Heuvelachtig door een zeer bosrijk gebied. Rond 15:30 uur zijn we op de camping in Hawkesbury – ’n zeer kleine camping Hawkesbury Riverside Caravan Park – maar wel zeer vriendelijke ontvangst en een goed plaats voor 1 nacht.
Temperatuur hier is 14 graden. En wie verwacht nu op zaterdagavond Derk Bolt met Spoorloos op de TV te zien en nog wel Nederlandstalig en de uitzending heeft helemaal niets met Australië te maken.

Zondag 24 juli 2011  - Hawkesbury – Karuah

Rond half negen opgestaan en we zien een mooie strakblauwe lucht en het zonnetje schijnt – dat is anders wakker worden dan de afgelopen dagen. Rustig ontbijten en opruimen en rond half 10 vertrekken we van de camping en na het tanken gaan we op weg richting Wisemans Ferry. We rijden door een gebied met grote landhuizen en diverse golfbanen.

AUS 1-06Na ongeveer 40 km komen we bij Wisemans Ferry en sluiten aan in de rij. De ferry is gratis en we zijn zo aan de overkant, slaan volgens de routebeschrijving rechts af en na ruim 20 km blijkt dat we de verkeerde kant opgaan. Dus een brug over en aan de andere kant van een riviertje terug naar Wisemans Ferry. De weg gaat over in een goed verharde gravelweg en we rijden verder en nu blijkt achteraf dat er 2 veerboten zijn, 1x voor de richting St. Albans en 1x voor de richting naar Newcastle. Nu hebben we geleerd dat je toch te allen tijde de navigatie moeten aanzetten. We rijden nu door een prachtig gebied langs de Hawkesbury rivier met steile zandsteenrotsen en mangrovebossen. We zien dat er veel huizen te koop zijn, veel huizen staan op palen, waarschijnlijk voor hoogwater maar ook bij veel huizen is het enorm rommelig er rondom heen.

We rijden verder langs de Pacific Highway naar Karuah en komen rond 16:30 uur aan op de camping BIG 4 Karuah Jetty. In het begin van de avond gaan we lopend naar de plaatselijk Chinees in het RSL (Returned Serviceme League = vereniging van oud strijders) gebouw, welke volgens de receptie op 800 mtr lopen in het centrum is. Nu stelt het centrum niet veel voor en is dit ook het enige restaurant in deze plaats. Maakt niet uit want we hebben heerlijk gegeten. Wat we nog even moeten melden is dat om klokslag zes uur iedereen gaat staan en dat er een kort gebed wordt gehouden, waarbij even wordt stilgestaan bij de gevallen kameraden uit alle oorlogen waar Australië mee te maken heeft gehad en dit vindt elke dag plaats bij elke RSL club in Australië. Het 'gebed' is het voorlezen van een kort gedicht: The Ode of Remembrance. Toch zeer indrukwekkend.
 
Maandag 25 juli 2011 – Karuah – Port Macquarie

We zijn blij dat de temperatuur oploopt en dat bij het opstaan een zonnetje te zien is. We vetrekken rond 09:30 uur en rijden via de Pacific Highway en nemen later de kustweg – de Lakes Way – een weg met heel veel gaten in de weg; dus af en toe is het echt zigzaggen. Wel wordt overal aan de weg gewerkt en af en toe zien we mannen aan het werk die de gaten aan het dichten zijn. Weer terug op de Pacific Highway om weer 50 km verder de Ocean Drive te nemen. Het lijkt wel of we steeds langs allerlei vakantieparken rijden gezien de huizenbouw; veel hout en alle huizen hebben maar een verdieping en bij veel huizen staat een boot in de voortuin. Diverse keren stoppen we even om het strand te bekijken, op diverse plaatsen zijn ze met een board aan het surfen; het zijn toch flinke rolgolven.

Wanneer we rond 14:30 uur aankomen in Port Macquarie gaan we eerst op zoek naar het Sea Acres Rainforest Centre. Als we een aanduidingsbord zien gaan we een parkeerplaats op maar blijken achteraf op de verkeerde plaats te zijn, maar gaan toch nog even een wandeling maken over de Sea Acres Coastwall. Het Regenwoud blijkt 500 mtr verderop te zijn en rond 15:30 uur zijn we hierbinnen en lopen over een boardwalk en genieten van het de prachtige natuur, van de aparte bomen, mooie palmbomen en ook zien de hertshoorn tegen de bomen aangeplakt. Op ’n gegeven moment wanneer we net begonnen zijn aan de terugtocht horen we gedonder in de verte en de lucht wordt ook donker, dus het looptempo gaat behoorlijk omhoog. Wanneer we bij de ingang van het park aankomen, begint het zeer hard te regenen en van ’n klein stukje lopen worden we kletsnat.
AUS 1-07
De navigatie instellen en na 10 minuten komen we aan bij de BIG 4 camping Sundowner. Intussen is het weer droog geworden en zien we een prachtige regenboog. Nadat we de camper hebben geparkeerd, gaan we een wandeling maken over de boulevard bij de camping en langs zee. De grote rotsblokken langs aan de boulevard bij de zee zijn door allerlei mensen beschilderd en bevatten teksten, wensen en/of groeten van allerlei mensen.

Op de camping horen we ineens veel vogelgeluiden en wat blijkt: in de bomen (kerstbomen) zitten honderden gekleurde regenboogparkieten in de kleuren rood – groen – blauw en ze maken best veel lawaai. We hebben besloten om in een BBQ restaurant te gaan eten; het wordt aangeprezen op de gratis plattegrond, die we kregen op de camping. Helaas is het intussen gesloten want we konden het restaurant niet vinden en zijn naar een ander grill/steakhouse gegaan en achteraf blijkt dit geen verkeerde keuze te zijn geweest; we hebben er heerlijk gegeten. Temperatuur vandaag is rond 19 graden en zon / regenbui.

verder met deel 2

terug naar Index Australië